Jako organizatorzy w programie przygotowaliśmy wiele atrakcji. Między innymi jak co roku do obejrzenia mamy bogate kolekcje odmian kukurydzy, dzięki której będzie możliwość porównania różnych odmian, rosnących na podobnej glebie i w tych samych warunkach klimatycznych. Będzie można również skorzystać z porad doradców Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, oraz konsultacji z doradcami wszystkich firm nasiennych biorących udział w Podlaskim Dniu Kukurydzy.
Dla wszystkich, którzy chcieliby posiąść dodatkową wiedzę zorganizowaliśmy wykłady pt. Idealna kiszonka z kukurydzy – jaka powinna być? który poprowadzi Marek Skiba oraz Wiosenne wyzwania, analiza sytuacji i perspektywy dla kukurydzy w 2020 r., który wygłosi Rafał Kowalski. Przeprowadzimy również promocję w formie degustacji pn. Uprawa i wykorzystanie ziarna kukurydzy do celów spożywczych – finansowanego ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Ważnym punktem programu będzie też pokaz maszyn do zbioru kukurydzy. Szczegóły na www.odr.pl i na Facebooku.
Zapraszamy !!!
Program
11.00 – Otwarcie Podlaskiego Dnia Kukurydzy
– Wojciech Mojkowski – Dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie
– Tadeusz Michalski – Prezes Polskiego Związku Producentów Kukurydzy w Poznaniu
11.20 – Lustracja Kolekcji Odmian Kukurydzy
11.20 – Wykład: Idealna kiszonka z kukurydzy – jaka powinna być?
– Marek Skwira – Limagrain Polska
12.00 – Wykład: Wiosenne wyzwania, analiza sytuacji i perspektywy dla kukurydzy w 2020 r
– Rafał Kowalski – Corteva Agriscience
12.30 – Konsultacje w zakresie produkcji kukurydzy – namiot wykładowy
12.30 – Promocja: „Uprawa i wykorzystanie ziarna kukurydzy dla celów spożywczych”
– finansowanego ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
13.00 – Pokaz:
– Zbiór kukurydzy na wysokoenergetyczną kiszonkę – Ryszard Wojciechowski – Corteva Agriscience
Z uwagi na zagrożenie rozprzestrzeniania się koronowirusa SARS-Cov-2, PODR Szepietowo zastrzega sobie prawo do odwołania Podlaskiego Dnia Kukurydzy nie później niż 7 dni przed planowaną datą imprezy.